WARSZTATY I KONKURS PROFILAKTYCZNY

Nieprawidłowe żywienie sprzyja otyłości, zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób oraz negatywnie wpływa na ogólny stan psychofizyczny. Najczęściej popełniane błędy dietetyczne to zbyt duże spożycie soli, zbyt duża konsumpcja mięsa czerwonego i przetworów mięsnych, nadmierna konsumpcja cukru i słodyczy, częste spożywanie napojów słodzonych, za małe spożycie produktów zbożowych z pełnego przemiału, zbyt małe spożycie warzyw i owoców, małe spożycie nasion roślin strączkowych, za małe spożycie ryb, małe spożycie chudych produktów mlecznych i jego przetworów bez dodatku cukrów, a także niewystarczające spożycie orzechów.
W celu wykształcenia prawidłowych nawyków sprzyjających utrzymaniu dobrej kondycji zorganizowano warsztaty zakończone konkursem profilaktycznym dla uczniów, polegającym na stworzeniu „zdrowego talerza”.
Zajęcia w ramach programu „Trzymaj Formę” zorganizowały Alicja Janiszewska i Marta Dworczyk.
Wyniki konkursu.
Klasy IV-V:
I miejsce Aleksandra Tomaszewska i Agnieszka Jankowiak
II miejsce Franciszek Wolski i Klaudiusz Jurga
III miejce Lena Nadolna i Maria Maćkowiak
Klasy VI-VII:
I miejsce Lena Skrzypczak i Lena Siejak
II miejsce Gabriella Lis
III miejsce Maja Wasielewska