Nieprawidłowe żywienie sprzyja otyłości, zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób oraz negatywnie wpływa na ogólny stan psychofizyczny. Najczęściej popełniane błędy dietetyczne to zbyt duże spożycie soli, zbyt duża konsumpcja mięsa czerwonego i przetworów mięsnych, nadmierna konsumpcja cukru i słodyczy, częste spożywanie napojów słodzonych, za małe spożycie produktów zbożowych z pełnego przemiału, zbyt małe spożycie warzyw i owoców, małe spożycie nasion roślin strączkowych, za małe spożycie ryb, małe spożycie chudych produktów mlecznych i jego przetworów bez dodatku cukrów, a także niewystarczające spożycie orzechów.
W celu wykształcenia prawidłowych nawyków sprzyjających utrzymaniu dobrej kondycji zorganizowano warsztaty zakończone konkursem profilaktycznym dla uczniów, polegającym na stworzeniu „zdrowego talerza”.
Zajęcia w ramach programu „Trzymaj Formę” zorganizowały Alicja Janiszewska i Marta Dworczyk.
Wyniki konkursu.
Klasy IV-V:
I miejsce Aleksandra Tomaszewska i Agnieszka Jankowiak
II miejsce Franciszek Wolski i Klaudiusz Jurga
III miejce Lena Nadolna i Maria Maćkowiak
Klasy VI-VII:
I miejsce Lena Skrzypczak i Lena Siejak
II miejsce Gabriella Lis
III miejsce Maja Wasielewska